5

Keelpijn (nogmaals vervolgd)

Geplaatst onder Groeipijnen op December 30th, 2009 om 23:00 / 5 Reacties »

Dinsdagavond (gisterenavond) arriveerden Eveline, Finn en ik in het UZ Gent zodanig dat Eveline opgenomen kon worden om de Takayasu (zie hier en hier) verder te onderzoeken. Gezien het al na 18u was, draaide de kassa van het UZ niet op volle toeren: één counter was open, de rest gesloten. Nadat een niet zo vriendelijke Nederlander de volle 20 minuten tegen Hilde van het onthaal aan het raaskallen was om iets van een 30 euro extra van zijn verzekering uit Nederland terug te kunen trekken — I kid you not — was het eindelijk aan ons.

 • “Dag mevrouw” — “Ja, ‘t is voor een opname bij de reumatologie, ze weten er van”
 • “OK. Sis-kaart bij mevrouw?” — “Hier zo.”
 • “Identiteitskaart?” — “Check!”
 • “Wit kaartje van’t UZ?” — “Dat ook ja, adres moet wel nog gewijzigd worden.”
 • “Geen probleem mevrouw, hier uw nieuw kaartje zie.” — “Merci!”
 • *wat getokkel op de computer*
 • “Tiens … wacht … keer bellen naar daar”

Om een lang verhaal — één van 40 minuten om precies te zijn — kort te houden: Wanneer Hilde van het onthaal Eveline — euh — “in de computer stak” belde ze naar die dienst reumatologie zodat zij haar een bed zouden toewijzen waarop Hilde vervolgens de opnamefiche van Eveline zou kunnen afdrukken. Veel gebel en gekeuvel later bleek dat de dienst reumatologie de week voordien reeds een record voor Eveline aangemaakt had en dat ze nu naast elkaar op die verschillende entries aan het werken waren waardoor ze maar op elkaar bleven wachten. Ach, ‘t is me ook vaak genoeg overkomen (werken op lokale vs. live data) dus echt kwalijk kan je het hen niet nemen; Onthouden doe je’t wel uiteraard.


Het UZ (detail) (bron)

Eindelijk geraakt waar we moesten zijn kwam de dokter langs om Eveline door alles te praten: bleek dat die vrij kort door den bocht ging en meteen over ladingen cortisone begon te praten en dat de borstvoeding zeker en vast stopgezet moest worden! Euh … toch wel even zwaar slikken eerlijk gezegd! Gelukkig was ze — nadat ze met “de prof” gebeld had — ietwat voorzichtiger geworden en gingen ze de remedie uitstellen tot na dat alle tests (en resultaten) terug waren om zo de borstvoeding niet onnodig in gevaar te brengen. Dat zou een tweetal weken duren, zodat we intussen de tijd zouden hebben om alles te regelen en te doen.

De geplande biopsie zou de ochtend nadien (vandaag) om 7u30 doorgaan, wat de avondopname verklaarde, en tegen 12u ‘s middags zou ze zeker naar huis mogen.

~

Vandaag om 11u kreeg ik van Eveline te horen dat haar onderzoek  last-minutegewijs pas om 14u30 zou doorgaan. Achteraf hoor ik echter van Eveline dat ze om 8u15 wakker geschoten is en zich afvroeg waarom niemand haar is komen halen waarop ze antwoordden dat het verschoven was … ik vermoed eerder dat iemand haar vergeten halen was eerlijk gezegd.


On her way …

Tegen 13u ben ik met Finn toegekomen op het UZ (er was geen afgekolfde melk meer op voorraad, dus we moesten wel zo vroeg richting UZ afzakken gezien Eveline daar reeds afgekolfd had) en hebben we net Eveline nog zien weggevoerd worden richting de bioptie. “Mevrouw zal een uurtje tot een uurtje een half weg zijn“, kreeg ik nog van de persoon die haar mee nam te horen. Allez bon, praise the lord voor iPhones en 3G om de tijd me tegemoet kwam door te komen zeker?

~

De batterij van de iPhone was reeds lange tijd morsdood; Het boekje over borstvoeding van voor naar achter uitgelezen; Alle verpleegsters waren eens naar “da schuun manneke” komen kijken; Finn was goed verzadigd en reeds enkele malen ververst; Ikzelf had honger als geen ander; De andere dame op de kamer had een koortsopstoot; Menig oud wijveke had ik op de gang reeds van me af geslagen; De nieuwe Blokken ging net beginnen en toen … toen werd Eveline — drie uur en dertig minuten nadat ze voor onderzoek meegenomen was — met bed en al naar binnen gerold; Finally!


Verzadigde knock-out Finn!

Tijdens die tijd hebben ze een biopt van een ader aan haar slaap genomen alsook een biopt van de dijspier om te zien of de ontsteking zich uitgespreid had of niet. Bovendien hebben ze een nieuwe echo van de halsstreek genomen om dat te vergelijken met het eerder verkegen beeld. De prof die de touwtjes in handen had, had als snel door dat het hier geen Takaysu Arteritis betreft … een last van een paar duizenden kilo van onze schouders; Oef!

Het beeld dat ze nu hadden was een compleet normaal en toonde geen enkele gelijkenis met dat van een week geleden. Na wat doorvragen van Eveline bleek dat de onsteking er heel goed zou kunnen gekomen zijn van haar episiotomie (aka, “knip”) tijdens de bevalling en zich vervolgens in haar hals gemanifesteerd zou hebben. De zwelling zou door een vochtophoping kunnen verklaard worden; Een andere mogelijkheid is dat er een adertje gescheurd is (waarschijnlijk door het persen tijdens de bevalling).

Om geheel zeker te zijn of er geen scheurtje/lek is gaan ze op 5 januari een MRI scan uitvoeren. Het uur van de scan ligt reeds vast en dat kan niet verschuiving aldus de dokter — als extra heeft ze de scan als prioritair geboekt … nu maar hopen dat het effectief zo zal zijn (het UZ ondertussen een beetje kennende …). Als contrastmiddel gaan ze afstappen van het gebruikelijke om de borstvoeding zeker en vast niet in het gedrang te brengen. Op 6 januari (de datum waarop Finn uitgerekend werd, nota bene) volgt een eindverslag door de behandelende arts.

~

Pfff, ik had me m’n kerstvakantie en eerste weken met Finn toch wel vrij anders voorgesteld. Nu, gelukkig is alles goed aan het aflopen (juist de MRI scan nog) en is er zo goed als niks aan de hand; Een énorme last van onze schouders.

Bij deze ook een bedanking aan de verpleegsters van het UZ omdat ze ons zo goed geholpen hebben deze namiddag (afkolfapparaat meerdere malen steriliseren, een voedingskussen te leen geven, een wegwerpflesje van de dienst materniteit gaan halen, melk warmen, etc.). Enige jammere echter is dat het UZ me niet meteen als ziekenhuis maar eerder als een fabriek overkwam …

As you were soldier, move along.

Geplaatst onder Groeipijnen
Tags: ,

5 Reacties op “Keelpijn (nogmaals vervolgd)”

 1. December 30th, 2009 op 11:09 pm # Sara

  Fijn te lezen dat alles in orde lijkt te zijn!

 2. December 31st, 2009 op 12:09 am # marianne verheecke

  wij zijn opgelucht en gelukkig dat er niets aan de hand is . ik had kaarsjes doen branden voor een goede afloop. vergeet dit zo snel mogelijk en geniet van jullie prille gezinnetje . maak het ervan !

 3. December 31st, 2009 op 11:29 am # lamazone

  Goed nieuws. Ik ben heel blij voor jullie. Geniet nu maar van de rest van de vakantie en van elkaar.

 4. January 14th, 2010 op 2:39 pm # Eveline

  Goed nieuws en geen goed nieuws, ze zien op de MR-scan nog steeds een verdikking op mijn halsslagader, maar geen onsteking of scheurke dus, waar ze naar op zoek waren geweest. Volgende week consultatie bij de hartchirurg over die verdikking, wat het zou kunnen zijn..of het iets ergs is. Maar geen operatie meer dus, gelukkig maar! Wel bizarrrrr!

 5. January 14th, 2010 op 5:19 pm # lamazone

  Ik duim x

Reactie plaatsen

Nieuw in Gent?

Nieuw in Gent is het persoonlijke blog / online dagboek van Bram Van Damme en vertelt z'n belevenissen in en rond Gent sinds hij medio 2007 van Deinze naar Gent verhuisde. (meer)

Recente reacties

Advertenties