2

“Den agee”

Geplaatst onder Uncategorized op June 3rd, 2010 om 23:11 / 2 Reacties »

Sinds twee jaar ga ik — op aanzet van Eveline — mee op Gent naar de voetbal gaan kijken. Vré wijs en al, écht wel. Neen, geen nood, ik ga het hier niet hebben over de clubliederen, de tweede plaats in de competitie, ‘t vliegerke, de bekerwinst, de Gantoise, de buitenspelval, Buffaloman, noch ander onderhoudend voetbalfenomeen maar wel over de abonnementen, dewelke rond deze tijd van het jaar verlengd moeten worden.

Ik weet niet hoe het er in andere clubs aan toe gaat (ik vermoed hetzelfde) maar bij de Buffalo’s is het zo dat de mensen die het vorige seizoen een abonnement hadden de kans krijgen om hun abonnement te verlengen alvorens de kassa’s voor het wijde publiek open gaan. Met andere woorden: vooraleer dat de verkoop van nieuwe abonnementen van start gaat is er een voorrangsperiode voorzien waarin bestaande supporters hun abonnement kunnen verlengen zonder zich zorgen te hoeven maken dat iemand anders er mee kan gaan lopen. Een heel fair systeem, niks op aan te merken!


Een besneeuwd Ottenstadion, februari 2010

Vorig jaar werd in het Belgisch voetbal een nieuw systeem met play-offs geïntroduceerd. Na de gewone competitie gingen de zes beste verder in een ereronde als het ware om daar uit te maken wie nu wel the best of the best is (Anderlecht was het, voor mocht u onder een steen hebben geleefd). Abonnementsgewijs werden deze play-offs als iets gans apart beschouwd en kon je (nadat de zes bekend waren) een speciaal play-offs abonnement kopen om zo je club verder te zien strijden. Indien je er niet voor koos om een extra play-offs abonnement te kopen dan werd die plaats (opnieuw na x aantal tijd) opengesteld voor anderen. Lijkt me opnieuw een fair systeem, mij hoor je niet klangen.

~

Vorig jaar hadden Eveline en ik een regulier abonnement. Echt veel zijn we niet kunnen gaan sinds de komst van Finn. Toen de play-offs van start gingen kozen we er dan ook voor om geen play-offs-abonnement te nemen waardoor onze plaatsen vrij kwamen tijdens de play-offs. De Bekerfinale, die hebben we uiteraard meegemaakt!


“N’een echten Finnemans, dat es n’een Buffalo-o-o-o-o-o-o-o-o-o

~

Vandaag is Eveline tot het Ottenstadion afgezakt om onze abonnementen te gaan verlengen. Groot was haar verbazing toen bleek dat ze enkel het mijne kon verlengen en niet het hare! Even niet goed wetende waarom dat niet mogelijk was vraagt ze het na aan de persoon aan de kassa en blijkt dat tijdens de vorige play-offs iemand een play-offs-abonnement op haar plaats gekocht had. In plaats van Eveline nu de kans te geven haar regulier abonnement te verlengen (zoals dat normaal het geval is), heeft men nu blijkbaar besloten dat de persoon die op haar plaats zat tijdens de play-offs (iets wat abonnementsgewijs als aparte entiteit beschouwd wordt, remember?) ook de kans krijgt om zijn abonnement (dat enkel maar de play-offs gold — ik kan het niet genoeg benadrukken) te verlengen. Dit gebeurde ook – in een aparte voorrangsperiode nog vóór de gewone voorrangsperiode – waardoor Eveline nu haar plaats kwijt is.

Neen K.A.A. Gent, hiermee ben ik niet akkoord!

 • Waarom heeft dat play-off abonnement voorrang (ofte even veel voorrang tov de gewone verkoop) op het reguliere?
 • Waarom beschouw je eerst de play-offs en de reguliere competitie als aparte entiteiten maar laat je ze wel samenvloeien wanneer het over het verlengen van het abonnement gaat?
 • Wanneer werd dit alles (viz. dat zowel een play-offs abonnement als een regulier abonnemen voor één en dezelfde zitplaats kunnen wedijveren, niet dat een iemand die beide abonnement had eerst kon kopen want dat staat op jullie website) beslist en wanneer werd dit kenbaar gemaakt?

Neen Gent; Nu komt vrij verkeerd over bij mij:

 • Het lijkt alsof dat een supporter die naar de play-offs komt meer gewaardeerd wordt (door hem twee plaatsen aan te bieden indien hij ook een regulier abonnement had) dan een supporter die enkel naar de regeliere competitie gaat.
 • Aansluitende bij bovenstaande: Wat dan trouwens met iemand enkel een play-offs abonnement heeft genomen? Per slot van rekening zijn er meer speeldagen in de reguliere competitie dan in de play-offs.
 • Het lijkt me een (onbewuste) vorm van afpersing dat jullie hier begaan (of althans: jullie drukken de supporter met z’n rug tegen de muur wanneer de play-offs beginnen). Impliciet geven jullie de boodschap “Koop een play-offs-abonnement of ge zijt uw gewone plaats kwijt” aan de supporters mee waardoor het op zijn beurt lijkt alsof jullie de supporters meer naar hun portefeuille waarderen dan wat anders (iemand die de twee abonnementen neemt heeft meer geld heeft opgehoest dan iemand met enkel een regulier abonnement).

Met jullie systeem valt Eveline volledig uit de boot in de voorrangsperiode: haar plaats kan ze niet verlengen (want die is reeds weg), en een ander plaats kan ze niet nemen (want de gewone verkoop is nog niet gestart). Wat trouwens met de originele plaats van de kerel die nu Eveline haar plaats heeft ingenomen?

Wat me logischer lijkt is om bij start van het nieuwe seizoen de play-offs-abonnementen niet in rekening te houden bij het verlengen. Zo vermijd je heel wat problemen:

 • Mensen die wel een play-offs-abonnement hadden, hadden meestal reeds een regulier abonnement. Zij kunnen dus hun (reguliere) plaats zoals normaal verlengen bij de aanvang van het nieuwe seizoen. Wanneer de play-offs aanbreken (en wanneer blijkt dat hun ploeg door gaat) dan wordt opnieuw de gewone regeling gevolgd.
 • Mensen die geen play-offs-abonnement hadden hoeven niet te vrezen dat hun reguliere plaats weg zal zijn indien ze tijdens de voorgaande competitie niet naar de play-offs (kunnen) gaan. Bij de start van het nieuwe seizoen krijgen ze de kans om hun regulier plaats te verlengen.Wanneer de play-offs aanbreken (en wanneer blijkt dat hun ploeg door gaat) dan wordt opnieuw de gewone regeling gevolgd.

Enige gat in mijn voorstel komt voor wanneer iemand enkel een play-offs abonnement had: die persoon zal dan maar wachten aan de start van het nieuwe seizoen om samen met de andere “nieuwe” supporters een abonnement te kunnen kopen. Het lijkt me alvast een pak beter dan de reeds bestaande supporters van hun plaats te ontzeggen …

Update 2010.06.08: De gewone verkoop startte vandaag. Eveline heeft maar liefst 3 uur mogen aanschuiven om een abonnement te bemachtigen. Gelukkig was er nog plaats in ons vak, maar wat als dat niet was, m’n beste Gent?

Geplaatst onder Uncategorized

2 Reacties op ““Den agee””

 1. June 3rd, 2010 op 11:25 pm # marianne verheecke

  unfair: reclameren! en als jullie naar meer wedstrijden willen gaan , hier is een oma die babysit wil spelen 🙂

 2. June 4th, 2010 op 3:10 pm # Eveline

  Op zich klopt het systeem niet helemaal. De plaatsen in het stadium zijn door de invoering van de PO’s dubbelgeboekt. Iemand die slechts een van de twee abonnementen heeft, zal moeten zien of hij niet is voorafgegaan door zijn PO-collega in de verkoopsvoorrang. Iemand die enkel PO heeft, die zit dus in dezelfde voorrangsperiode als iemand die enkel competitie abonnee is. En de plaats die deze competitie-abonnee had, wordt gewoon overschreven door de PO-abonnee als die eerder komt. Zo maar, wat lukraak! Hoe dichter je bij het doel zat, hoe groter de kans dat je plaats was ingenomen door een PO-abonnee.

  Ze hebben gewoon het systeem van de bekerfinale-verkoop blindelings overgenomen, maar dat gaat niet op voor ons eigenste stadium, awoar! Kiekens maat!

  Eigenlijk zou het beter en eerlijker zijn, moesten ze de voorrangsperiodes als volgt indelen:

  1/ Voorrangsperiode 1: competitie + PO-abonnee: deze abonnee krijgt competitieplaats terug.

  2/ Voorrangsperiode 2: competitie-abonnee: behoudt competitieplaats en heeft zo voorrang op de PO-abonnee die zijn plaats had.

  3/ Voorrangsperiode 3: PO abonnee krijgt plaats van de evt. niet verlengde abonnementen, en heeft zo voorrang op de vrije verkoop.

  4/ Vrije verkoop

  Ben nie content, en heb het hen gemaild ook!

Nieuw in Gent?

Nieuw in Gent is het persoonlijke blog / online dagboek van Bram Van Damme en vertelt z'n belevenissen in en rond Gent sinds hij medio 2007 van Deinze naar Gent verhuisde. (meer)

Recente reacties

Advertenties