6

Sleutelbeen

Geplaatst onder Groeipijnen op October 5th, 2010 om 12:00 / 6 Reacties »

Vijf weken geleden ben ik op Herfstontmoeting ongelukkig ten val gekomen met m’n fiets: blijven steken op een drempeltje, over m’n stuur gevlogen, in m’n vlucht me kunnen draaien en knal op m’n schouder en deels op m’n hoofd gevallen. Meteen afgevoerd met de ambulance en in het AZ Turnhout werd de diagnose vrij snel gesteld: sleutelbeen gebroken, maar gelukkig niet verplaatst; enkel wat nivellatie tussen de beide delen van het bot.

Na een helse eerste week vol pijn ging het al snel beter: mits de nodige voorzichtigheid ging het al om me zelf terug aan te kleden en dergelijke. Op de computer werken ging ook, mits het nodige geklungel: met de linkerarm m’n rechterarm opheffen en op m’n keyboard leggen om te kunnen typen, vervolgens met de linkerarm de rechterarm opheffen en op de muis leggen om de cursor te verplaatsen, dan weer met de linkerarm … je snapt het wel 😉

(zijdelings: ik geloof langs kanten dat wielrenners negatief plassen nadat ze met een gebroken sleutelbeen ganse ritten/rondes uitrijden … dat kan niet met zo’n pijn!)

Aan de buitenkant was er trouwens niet veel te zien, buiten een énorme gele/blauwe plek die prachtig evolueerde (de rode striemen/lijnen zijn aftekeningen van m’n achtverband dat ik om had – en nog steeds heb) naargelang de dagen vorderden:

01/09/2010
01/09/2010 — De ene arm met de andere ondersteunen, want loslaten ging niet … pijn!

03/09/2010
03/09/2010

07/09/2010
07/09/2010 — De blauwe plek doet van mitose blijkbaar.

Na twee weken had ik een afspraak in het ziekenhuis van Deinze om opvolgfoto’s te laten nemen. In tegenstelling tot hetgeen ze in Turnhout bij de spoedopname zeiden, zie je op de foto’s dat de breuk heel duidelijk verplaatst is: de twee uiteinden zitten over elkaar en raken elkaar niet aan.

Schoon scheef is ook recht?!
Schoon scheef is ook recht?! (bovenaanzicht)

Schoon scheef is ook recht?!
Schoon scheef is ook recht?! (onderaanzicht)

Nu, dat kon nog goed komen aldus de behandelende arts in Deinze. De kalkvorming zou op beide uiteinden een knot vormen en eens ze elkaar aanraken, aan elkaar beginnen groeien. Indien dat niet het geval zou zijn, dan moet er op een operatie overgegaan worden om beide delen naast elkaar te krijgen en samen te houden met een plaat.

Het gekke aan bovenstaande foto’s is dat ik er weinig tot geen last van had op dat moment! Het acht-verband rondom m’n schouders was bij momenten meer ambetant dan de pijn. Het coole eraan is dat je de breuk die je ziet ook effectief kan voelen wanneer je langs m’n schouder voelt: het sleutelbeen stopt plots, maakt een sprongetje naar boven, om dan verder richting m’n hals te lopen.

De blauw-gele plek had zich ondertussen ook al netjes herschikt en geconcentreerd op het punt van impact tijdens de val:

22/09/2010
22/09/2010 — X marks the spot!

Vandaag, vijf weken na m’n ongeval, moest ik terug op controle. Na het nemen van de foto’s zag ik het meteen … er was praktisch geen verbetering te zien.

Opvolgfoto na vijf weken. Zoek de zeven verschillen!
Opvolgfoto na vijf weken. Zoek de zeven verschillen met hierboven!

Opvolgfoto na vijf weken. Zoek de zeven verschillen!
Opvolgfoto na vijf weken. Zoek de zeven verschillen!

De dokter bevestigde, na even nog zwaar aan m’n sleutelbeen te wroeten (pijn!), m’n vermoedens: er is weinig tot geen kalkvorming, de plaat zal er moeten komen. We kunnen nog acht weken wachten op de kalkvorming, maar dat zal niet veel uitmaken zegt hij.

De operatie die ik moet ondergaan gebeurt onder volledige verdoving en vereist nog een aansluitende nachtopname. Revalidatie zal vier tot zes weken duren: de eerste twee weken immobiel, dan twee weken m’n arm zachtjes aan strekken en vervolgens twee weken m’n arm 45° omhoog heffen. Na negen tot twaalf maanden tenslotte mag de plaat er uit.

Had het aan m’n dokter gelegen, dan lag ik volgende week al onder het mes. Gelukkig heb ik ‘m wat kunnen temperen zodat hij de operatie met drie weken heeft uit kunnen stellen … kwestie van nog heel wat zaken op het werk te kunnen regelen. De operatie is ook ‘s ochtends gepland; indien alles goed gaat zou de aansluitende nachtopname overbodig zijn.

Geplaatst onder Groeipijnen

6 Reacties op “Sleutelbeen”

 1. October 5th, 2010 op 1:05 pm # marianne verheecke

  godverdomme toch , en allemaal door zo een dwaas ongelukje met de velo !

 2. October 5th, 2010 op 8:09 pm # linda

  dat valt echt niet mee

 3. October 21st, 2010 op 1:51 pm # animuz

  sterkte! en een spoedig en pijnloos herstel!

 4. November 16th, 2010 op 4:05 pm # Dieter Lauwerys

  Bufallo ! Juist zoals de rosse !

 5. December 9th, 2010 op 8:40 pm # Kalender / Retrospect - Nieuw in Gent

  […] domper op de feestvreugde dit jaar is dat ene moment waar ik m’n sleutelbeen brak. Een stom accident dat me het laatste kwartaal van dit jaar in z’n handgreep had, en dat […]

 6. August 12th, 2014 op 8:08 pm # stef

  hoi ik heb ook men sleutelbeen gebroken met downhill . 1st heb ik een 8 verband 2 weken moeten dragen . dan na 4 weken .controle bij de doktor en je kon het vergelijken als het gelijmd was maar nog niet uitgehard . dus ik had al goede hoop om terug te kunnen gaan werken en crossen . nu vandaag ben ik terug op controle geweest ( week 7 ondertussen) en terug foto’s laten nemen en de doktor stelt vast er is niets verbetering tegenover de vorige foto . ik maak niets kalk aan . nu moet ik kalk tabletten innemen , ik heb nooit pijn gehad aan men sleutelbeen , ook nu de dag nog altyd niet .ik kan doen en laten wat ik wil zeg maar . ik moet nu terug een week een draagzak voor je arm gebruiken . iemand hier die wat tips heeft op sneller herstel ? men breuk steekt over elkaar om het zo maar te zeggen . ik wil terug snel kunnen gaan werken want ben het thuis zitten stront beu 🙂

Nieuw in Gent?

Nieuw in Gent is het persoonlijke blog / online dagboek van Bram Van Damme en vertelt z'n belevenissen in en rond Gent sinds hij medio 2007 van Deinze naar Gent verhuisde. (meer)

Recente reacties

Advertenties