3

Tanken

Geplaatst onder Groeipijnen op May 21st, 2008 om 20:36 / 3 Reacties »

Gezien het dieselniveau van m’n geliefde amazonegroene Berlingo (zeg niet zomaar groen tegen amazonegroen!) net iets boven 0 stond de voorbije paar dagen én ik gister in Deinze (waar m’n vast tankstation zich bevindt) overnachtte besloot ik deze ochtend om maar meteen m’n wagen vol te gieten alvorens richting het werk aan te zetten.


M’n amazonegroene Berlingo

Hop, richting tankstation, kaart insteken, pomp selecteren, pincode intoetsen, dop eraf en tanken maar. Per liter dat er in vloeide (er kunnen nota bene zo’n 60 liter in m’n tank) schoot de prijs razendsnel naar omhoog. Na een minuutje stipte ik af op zo’n 59 liter, goed voor maar liefst 84 euro. “Hmmz, ‘t is toch wel énorm duur geworden” dacht ik in mezelf.

Oké, ik had wel horen waaien dat de dieselprijs opgeslagen was, maar dat het nu op 1,421 euro per liter stond, daar was ik even niet goed van. Snel even m’n bonnekes van de voorbije tankbeurten erbij halen en tot de vaststelling komen dat het op 1 jaar tijd toch wel énorm veel gestegen is.

Oude Pompen
Old Gaspumps“, een niet zo veraf gelegen toekomstbeeld?

Als ik terugdenk aan m’n eerste tankbeurten (zo’n 3 jaar geleden) weet ik nog goed dat de diesel toen aan 0,998 euro per liter doorheen het pistool vloeide (aan de Q8 aan de afrit Gentbrugge, op weg van de sluiproute van aan m’n toenmalige job bij Wax tot aan het ouderlijk huis in Deinze, welteverstaan – andere tankstations waren net iets duurder); goed voor 60 euro voor een volle tank!

Gezien ik een numbercrusher ben, heb ik maar meteen even alle data in Excel ingevoerd en een grafiekje ervan getrokken. Op onderstaande grafiek zie je in de blauwe lijn de effectieve prijs waaraan ik toen tankte. De groene lijn werd toegevoegd om de gaten op te vulen (aangevuld met de gemiddeldes) en dan werd de te verwachten groei berekend (de oranje en rode lijnen).

Dieselprijs België

Blijkt dat we “in theorie” bij een lineaire groei op 1,2 euro per liter zouden afstippen. Een alternatieve voorspelling komt uit op iets meer dan 1,3 euro per liter uitkomen. Op hoeveel de prijs deze zomer zal afstippen, daar hebben we maar het gissen naar … maar ik vrees dat het er niet naast zal zijn jammer genoeg.

Ach, ondertussen prijs (pun intended) ik me alvast gelukkig dat ik met de fiets van en naar het werk rol: Bespaart heel wat tankbeurten, vervuiling en is nog eens goed voor de conditie (heb ik die?) ook!

Geplaatst onder Groeipijnen
Tags: , ,

3 Reacties op “Tanken”

 1. May 21st, 2008 op 9:48 pm # Pletski

  Uw grafiek is te vet…

  Ik rij ondertussen ook al zo’n 3 jaar rond en de evolutie van die prijzen zijn niet te schatten. Gelukkig betaal ik ‘momenteel’ nog alleen de tank.

  Vergeet niet dat we op die manier samen aan de toekomst bouwen 🙂
  http://tinyurl.com/6zqq84

 2. May 22nd, 2008 op 11:24 am # Bram Van Damme

  @Pletski: Als de sjeik zo vriendelijk zou willen zijn om een verdiepingsken af te staan aan een paar doodeerlijke Belgen (zoals daar zijn … mezelve! :D) wil ik gerust wel nog een paar keer extra gaan tanken 😛

 3. June 25th, 2008 op 10:05 pm # Krapuul - Nieuw in Gent

  […] rit van en naar het werk wat anders dan normaal: ipv m’n fietsje op te springen was het met de wagen om doen. Nu, de afstand van Deinze naar Gent valt nog reuze mee, dus er echt tegenop zien doe ik […]

Nieuw in Gent?

Nieuw in Gent is het persoonlijke blog / online dagboek van Bram Van Damme en vertelt z'n belevenissen in en rond Gent sinds hij medio 2007 van Deinze naar Gent verhuisde. (meer)

Recente reacties

Advertenties