5

Fiets

Geplaatst onder Wonen in Gent op February 21st, 2008 om 20:47 / 5 Reacties »

Na jaren met een oud vehikel van een fiets rond te hebben gereden en wegens diefstal van eerdervermelde twee jaar praktisch alles te voet (of sporadisch met de wagen) te hebben afgelegd heb ik in mei vorig jaar een spiksplinternieuwe fiets gekocht.

Toen ik in de fietsenwinkel langsging om m’n keuze te maken viel ik bijna achterom van het grote aantal modellen dat beschikbaar zijn. De prijzen waren er ook niet naast: Blijkt dat een nieuwe fiets toch al gauw een 300 euro kost; En dan heb je nog maar een basismodel! Nu, ik wist dat ik sowieso een fiets zou moeten hebben en dat de gespreide kost op de jaren dat ik er gebruik van zou maken slechts een goeie 30 euro zou bedragen; Niet mis dus.

Een goed halfuur later reed ik de fietsenwinkel uit met een moderne stadsfiets van het merk Bergy, model Exclusive. Een vrij standaard model met een bagarekje, een rekker, een pompje, elektrisch lampje achteraan en bovenal de volle zeven versnellingen.

Bergy, Exclusive

Nu ik Gent woon komt die fiets énorm goed van pas en gebruik ik hem dagelijks om van en naar het werk te rijden. Echter, alvorens me zomaar met de fiets te verplaatsen hier in Gent was de nood aan een goed slot, als aanvulling op het standaardslotje dat bij de fiets kwam, énorm hoog. Snel even op Google de lijst van fietsenmakers in Gent opgezocht en een goede 60 euro later had ik een zwaar slot om rond m’n fiets te hangen.

Verder heb ik ook nog de tijd genomen om alle boutjes en vijsjes van m’n fiets even extra aan te spannen aangezien de kasseien in Gent vrij veel van je fiets vergen. Ik weet nog goed dat toen ik naar de dienst bevolking (aan de Zuid) fietste ik plots m’n stuur in m’n handen had; Eén vijsje vergeten dus! 😀

Leuk om weten is dat de Stad Gent gratis fietspompen (met luchtdrukcompressor) ter beschikking stelt. Eentje staat er aan de Stedelijke Bibliotheek aan de Zuid, een ander aan de achterkant van het Sint-Pietersstation en dan nog een aan de kruising van de Sint-Amandstraat met de Sint-Hubertusstraat. Ik moet zeggen: ze werken voortreffelijk!

Fietspomp Stad Gent (Zuid) Fietspomp Stad Gent

Eens de fiets technisch in orde was was het maar een kwestie van wat zijstraatjes in te slaan om zo shortcuts en straatjes zonder kasseien te ontdekken. Aangevuld met het beschikbare fietsplan van Gent (recto & verso) was het een fluitje van een cent om me snel van de ene locatie naar de andere te begeven. Zo wist ik bvb. niet dat ik in één treut vanaf de Ajuinlei langs de Leie weg tot in de Blaarmeersen kon rijden. Nog leuker is dat de Stad Gent zelfs passages onder de bruggen door voorzien heeft, zodat we geen drukke banen over moeten; Als dat niet fijn is!

Gent, wild van fietsen!

Is het trouwens opgevallen dat de gelinkte brochures in dit bericht allen door de Stad Gent (dienst Mobiliteit) zelf uitgegeven zijn? De slogan “Gent, wild van fietsen” is dan ook meer dan gepast me dunkt!

Geplaatst onder Wonen in Gent
Tags:

5 Reacties op “Fiets”

 1. February 22nd, 2008 op 10:28 am # ktrn

  Leuk, dat fietsplan. Wist niets af van het bestaan daar van. Ik wil er ook een. 🙂

 2. February 23rd, 2008 op 3:24 am # Bram Van Damme

  Een stadsplan / fietsplan (zie eerdere links) kan je afhalen bij de Dienst Mobiliteit (Woodrow Wilsonplein 1), De Stadswinkel (eveneens Woodrow Wilsonplein 1) en bij een aantal fietsenmakers.

  Om je de rit uit te sparen, is het ook mogelijk om er eentje (of meerdere zelfs) via e-mail (mobiliteit @ gent . be) of per telefoon (09 / 266 77 61) aan te vragen, waarna de bestelling een paar dagen later in je bus zou moeten zitten 🙂

  De plannen zijn gratis, vanaf 10 stuks betaal je wel 0,5 euro per stuk … 2 keer 9 stuks bestellen is dus de boodschap 😉

 3. February 25th, 2008 op 12:01 am # Ramen - Nieuw in Gent

  […] van de eerste kleine straatjes die ik al fietsend door Gent ontdekte was Ramen, een klein straatje tussen de Burgstraat en de Hoogstraat/Poel. Via deze […]

 4. March 21st, 2008 op 6:57 pm # Huis te koop - Nieuw in Gent

  […] door Ramen naar huis gefietst en een huis te koop gespot; Had ik maar de koopkracht (een hippe term […]

 5. May 21st, 2008 op 8:36 pm # Tanken - Nieuw in Gent

  […] ondertussen prijs (pun intended) ik me alvast gelukkig dat ik met de fiets van en naar het werk rol: Bespaart heel wat tankbeurten, vervuiling en is nog eens goed voor de […]

Nieuw in Gent?

Nieuw in Gent is het persoonlijke blog / online dagboek van Bram Van Damme en vertelt z'n belevenissen in en rond Gent sinds hij medio 2007 van Deinze naar Gent verhuisde. (meer)

Recente reacties

Advertenties